Hund

Braveheart Bio-Dog Academy 

Braveheart Bio-Dog Academy är ledande inom hundträning i Sydafrika sedan 1987. Utbildningscentret erbjuder allt från valpträning till utbildning av hundförare på hög nivå – en fantastisk möjlighet för dig som vill utvecklas inom hundträning.

Under din APL här får du en gedigen utbildning både teoretiskt och praktiskt som kommer att kunna vara till stor nytta i din framtida yrkesroll.

På centret utbildas bl.a. patrullhundar i arbete mot tjuvskytte (anti-poaching), tullhundar för specialsök av biologiska ämnen (förhindrar smuggling av djurdelar från utrotningshotade arter), bombhundar och narkotikahundar som säljs till regeringar och privata sektorer både i Sydafrika och internationellt.

Företagets koncept

Hunden – en del av familjen

Företagets koncept bygger på en tydlig kommunikation mellan hund och ägare där hunden är en del av familjen. Centret är noga med att ha vetenskaplig grund i sin utbildning av hundar och förare. De har ett eget laboratorium där de kommit långt i forskning med att framställa syntetiska, renodlade dofter på pappersremsor av t.ex. explosiva ämnen och narkotika för att minska hanteringsrisker för hundar och förare.

Detta är en professionell träningsanläggning för hundar och förare. Här kommer du att få ta del av många delar utav säkerhetsträning med hundar.

Du kommer att få möjlighet att lära dig samt få praktisk erfarenhet inom dessa områden:

 • Avancerad lydnadsträning
 • Skyddshundsträning
 • Spårhundsträning
 • Patrullhundsträning
 • Ämnesdetektering

Utbildningscentret har dessutom:

 • Ett eget laboratorium där man bedriver forskning för att få fram ny teknik och hjälpmedel för att utbilda hundar att hitta narkotika och bomber.
 • Kurser och rådgivning angående socialisering för omplaceringshundar i ny familj.
 • Inackordering av klienters hundar.
 • Försäljning av träningsrelaterade produkter. 
 • Vetenskapligt baserad konsultering om hundars beteende.

Utbildning på centret

Som elev kommer du att gå igenom en teoretisk utbildning inför varje praktiskt moment som ni utför, av säkerhet för dig, hundar och personal.

Teori:

 • Hundens ursprung
 • Beteende
 • Socialisering
 • Kommunikation
 • Valpträning
 • Skyddsträning
 • Spårträning
 • Sökträning
 • Substansträning

Vad kan jag förvänta mig av denna APL?

Hundcentret Rayton ligger avskilt ca 2 timmar nordöst om Johannesburg, staden har ett litet shoppingcenter med mataffär och några butiker. Det är en liten stad, med en historia inom diamantindustrin. Du kommer få skjuts till staden någon/några gånger under din vistelse.

Här krävs det att du har ett rejält intresse för tjänstehundar för att få ut maximalt av din APL.

Du kommer i gengäld att få lära dig från ett fantastiskt team. Förbered dig på innehållsrika veckor på centret. Du behöver också vara beredd på att du inte kommer att uppleva nationalparker och safaris då du bor i ett område där detta inte finns tillgängligt.

Säkerheten på projektet är hög och du kommer få vara representativt klädd under din APL. Då du som elev bor och praktiserar mitt i verksamheten finns en tydlig klädkod under både arbetsdagen och på fritiden.

Braveheart Dog Academy Boende

Boende & mat

Du kommer bo i ett hus som ligger på gården där du har din APL. I huset finns 3 sovrum med 3 – 4 sängar i varje rum, ett litet vardagsrum, kök och trädgård. Varje rum har TV och huset har larm.

Det finns tvättmaskin och en grillplats. Den intilliggande volleybollplanen får användas när man känner för lite annan rörelse.

Mat serveras: frukost, lunch och middag.

Hur ser dagarna ut?

Dagarna är varierande och du kan se hur ett ungefärligt schema ser ut om du klickar på länken nedan.

Dina handledare på plats

John M Greyvenstein

John Greyvenstein, ägare och VD för Braveheart Bio-Dog
Academy har en MSc i genetik, och titeln på hans avhandling var “Den genetiska korrelationen av beteende och andra egenskaper hos Arbetshundar”.
Han ledde Eskom (Sydafrikansk elförsörjnings Kommissionen) Hundcenter, utvecklar det till den största aveln och träningscenter (då) på södra halvklotet; Han
tjänstgjorde också i regeringens utskott för privatiseringen av Sydafrikanska hundcenter.

John grundade Bio Dog Services (numera Braveheart Bio-Dog Academy) 1987. Det är för närvarande ett av de största privata träningscentren för servicehundar i södra Afrika. Han är en av endast ett fåtal DH5-instruktörer på A-nivå i Sydafrika.

Träningsmanualerna skrev han om Unit Standards för SASSETA, och utbildnings manualer för PSIRA för hund- och förarträning ledde till att Braveheart Bio-Dog Akademin också är ackrediterad av båda institutionerna.

John är en tidigare ordförande i SASDA (South African Security Dogs Association);  Dog Committee of SANSEA (SA National Security Employers Association); PSIRA representant i SGB (Standards Generating Body) underkommitté för generering av enhetsstandarder för träning av hundar och förare i RSA; och Ordförande i PSIRAs hundkommitté.

John H Greyvenstein

John (Junior) växte upp med hundar som en central del av hans liv. Han var aktivt involverad i Braveheart medan han fortfarande gick i skolan, han fick veta mer om att ta hand om och hantera tjänstehundar än de flesta kommer att lära sig under en livstid. John har en BSc-examen i hälsovetenskap samt en BSc examen i dietlära.

John gick med i Braveheart Bio-Dog Academys ledningsgrupp 2015, han gick omedelbart en kurs i Social Media Marketing för att utöka Braveheart’s redan etablerat internationellt fotavtryck. Han kvalificerade sig som Facilitator för hund och hanterarutbildning, och sedan som SAQA-ackrediterad bedömare och ordförande.

Han assisterar Dr Fanie van der Walt, chef för Bravehearts interna forskningslaboratorium i att utveckla vetenskapliga träningshjälpmedel för träning av spårhundar, och är också ansvarig för aspekter av HR-ledning.