USA

USA

”Där drömmar blir till verklighet”

PRAKTISK INFORMATION OM ATT RESA I USA

Klimat och bästa restid

I USA är nästan alla klimat representerade. Om du vill resa i hela USA passar september och oktober bäst då det normalt är behagligt väder i hela landet. Hösten i norra USA kallas för ”Indiansommar”. Det är en varm och torr tid då bladen på träden ändrar färg och skapar ett fantastiskt färgspel. Det finns stora regionala skillnader i klimatet men du kan använda följande som en guide för bästa restid.

OBS! Florida kan drabbas av orkaner under perioden juli till november.

  • Nordöst och Mellanvästern rekommenderas från maj till november.
  • Sydstaterna rekommenderas från april till november. Det kan dock vara outhärdligt hett i juli–augusti.
  • Rocky Mountains-staterna rekommenderas från maj till oktober.
  • Stilla havs-staterna rekommenderas från april till november.
  • Florida och södra Kalifornien är varma året runt.
  • På vintern är stora delar av kontinenten täckta av snö – faktiskt ända ner till den mexikanska gränsen.
Pengar

Kreditkort är absolut nödvändigt i USA eftersom det kan vara svårt att hyra en bil eller ett hotellrum i USA utan kreditkort. Vanligast är Visakort och MasterCard som kan användas i de allra flesta butiker och restauranger. Medtag eventuellt kontanter i US-dollar i reserv, men det är inte nödvändigt eftersom det finns bankomater på flygplatser och många andra platser.

Villkor för visum

Sverige är en del av Visa Waiver-programmet, vilket innebär att du kan resa runt som turist i USA i upp till 3 månader utan visum. Enda kravet är att du har en flygbiljett ut ur landet. Observera att om du reser till ett av de angränsande länderna Kanada, Mexiko eller länderna i Karibien, kan du inte senare förnya ditt turistvisum vid inresa i USA (det innebär att man inte kan få ytterligare 90 dagar). Observera att det är ett krav att du är i besittning av ett maskinläsbart pass vid inresa i USA. Detta gäller även barn, oavsett ålder som är tvungna att ta med sig sina egna maskinläsbara pass. Alla svenska pass utom provisoriska pass är maskinläsbara.

FAKTA

HUVUDSTAD

WASHINGTON D.C.

SPRÅK

ENGELSKA

VALUTA

US DOLLAR

Transport

USA är ett oerhört stort land och därför är det viktigt att begränsa sig. Här tipsar vi om vilket transportmedel som passar bäst beroende på dina förutsättningar och mål.

Flyg

Om du har begränsat med tid och skulle vilja se fler saker runt om i landet bör du ta flyget. Det finns en mängd lågprisflygbolag som flyger inrikes i USA. Dessa företag är ofta mycket restriktiva med sina flygbiljetter och det går oftast inte att boka om eller få en återbetalning.

Det är en bra idé att boka dina inrikesflyg samtidigt med flygbiljetten för ditresan eftersom det är billigare och bagaget då ingår i priset.

Resa med bil i USA
Bil, motorcykel och husbil

Om du har begränsat dig till en viss del av USA så är bil, husvagn eller motorcykel det bästa och mest oberoende sättet att ta sig runt. Här bestämmer du själv takten och du kan stanna när du vill. Du kan återlämna din bil någon annanstans än där du hyrde den, men du bör vara medveten om att det ofta tillkommer en ganska rejäl extraavgift.

Det är oftast billigare att hyra bil, husbil eller motorcykel hemifrån. Det går sällan kollektivtrafik ut till nationalparkerna, så ett hyrt fordon eller en guidad tur är nödvändigt om du vill besöka dessa områden.

Dricks

I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker.

Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa.

Hitta information om dricks i exempelvis Lonely Planets guideböcker.

Grand Canyon

INFORMATION OM USA

”Kanske det mest omväxlande och mångskiftande landet i världen”

Att välja är en konst

USA är kanske det mest omväxlande och mångskiftande landet i världen. USA är diners och dollargrin, cowboys och camping, hamburgare och Budweiser, indianer och idoler – USA är storslaget!

Som resenär i USA, kommer du att upptäcka att varje stat är som ett nytt land, vart och ett med sin egen distinkta kultur. Från New Yorks livliga metropol och Manhattans skyskrapor till den öronbedövande tystnaden i en av de många nationalparkerna. Och från det avkopplande livet i San Francisco och de soldränkta boulevarderna i LA till det pulserande och neondränkta Las Vegas.

Något för alla

Den varierande naturen i USA gör det svårt att begränsa sig när resan planeras. Grand Canyons branta väggar konkurrerar med skyskrapor av klippformationer i landets nationalparker om en plats på rutten. Och de djupa ändlösa skogarna och torra öknarna tävlar mot krokodilfyllda Everglades och härliga palmbeströdda stränder om resenärens uppmärksamhet.

Om du vill uppleva något annorlunda på din resa så är en roadtrip i bil, mc eller husbil ett bra sätt att uppleva USA och ger en härlig frihet till att uppleva nationalparker, sevärdheter och städer i din egen takt. Och om du har lust att testa livet som cowboy kan du också besöka fantastiska rancher.

Vital Nation

Även befolkningen återspeglar en nyanserad och mångskiftande komposition. Här härskar drivkraft och energi, men vad som kännetecknar den typiska amerikanen är nästan omöjligt att säga, för vem är den typiska amerikanen?

De många olika etniska folken berikar resenären med en ny insikt i, inte bara i ett lands utan i många länders olika kulturer och seder

Skulle APL i USA kunna
vara intressant för dina elever?

Kontakta oss så berättar vi mer om vilka möjligheter som finns för en framgångsrik utlandspraktik i USA.