APL i Spanien
Ett land rikt på kultur

Spanien

Känd för sina kritvita stränder, smakrika mat och vackra danser är Spanien hem till flera kreativa genier såsom Antoni Gaudí och Pablo Picasso.

Beläget på den Iberiska halvön i sydvästra Europa erbjuder landet allt från storstäder som är i gång hela natten till små idylliska byar vid Medelhavet.
 
Nere i södra Spanien hittar man Picassos födelseort Malaga. En hamnstad präglad av historia med afrikanska influenser. Här kan man vandra omkring på stans romantiska gator, ta ett glas sangria, smaka på ett par tapas och njuta av Medelhavets livsstil.

FAKTA

HUVUDSTAD – MADRID
SPRÅK – SPANSKA, KATALANSKA, BASKISKA, GALICISKA OCH ARANESE
VALUTA – EURO

APL inom Hospitality, Turism och Business Management

Med ett program anpassat till er skolas akademiska mål kan Travel & Learn erbjuda eleverna en fantastisk möjlighet att göra delar av sin APL i Malaga, Spanien.

Genom en Erasmus+ finansierad fullservicelösning kan vi tillhandahålla praktikplatser, boende på hotell, researrangemang och sociala aktiviteter.

Aktuella områden för APL:

·       Hospitality
·       Sales and Marketing
·       Stylist
·       Turism/Management
·       Administration

Inkluderat i programmet

·       Förberedelser inför elevernas tid utomlands i
samverkan med skolans personal
·       Relevanta och kvalitetssäkrade placeringar i
Malaga
·       Flyg & transport
·       Boende & måltider
·       Handledning under praktikperioden
·       Kulturellt program
·       Trepartssamtal
·       Uppföljning vid hemkomst
·       Support dygnet runt av partner på plats i Malaga

APL i Malaga med Travel & Learn


Hur går jag tillväga för att veta mer
om denna möjlighet för mina elever?

Hör av dig till oss så berättar vi mer!

PRAKTISK INFORMATION

OM ATT RESA I SPANIEN

Klimat och bästa restid

I Spanien finns det flera klimat och vädret varier beroende på var i landet man befinner sig. I norr kan du förvänta dig regn och mildra somrar medan i söder är det varmt året runt. Centralplatån har oftast lite regn, varma somrar och kalla vintrar. Generellt är det bäst att resa till Spanien under våren (mars till maj) eller hösten (september till november). Då brukar temperaturerna och vädret vara som behagligast.

Pengar

Både kort och kontanter används som betalmedel i Spanien. Det blir alltmer vanligt att använda kort men kom ihåg att många kräver att du måste betala med kontanter om du köper något för under cirka 10 Euro. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du har med dig kontanter, det kan vara bra om du skulle få problem med ditt kort eller om du hamnar på ett ställe som inte tar kort.

Spanien har precis som många andra länder i Europa valutan Euro, vi rekommenderar att du växlar till dig Euro hemma inför din resa om det skulle vara så att ditt kort inte fungerar när du väl är på plats. Det finns flera kontantautomater och växlingskontor runt om i Spanien ifall du skulle vilja växla mer pengar.

Dricks

Dricks är inte obligatoriskt i Spanien men det uppskattas mycket. I de flesta fall brukar man ge dricks i barer, restauranger, hotell, guidade turer och till taxichaufförer. Dricksen brukar vanligtvis vara 5–10% av kostnaden. Om en serviceavgift ingår i priset behöver du inte betala dricks. Leta efter ”servicio incluido”.

Att ta sig fram

Transport


Upptäck allt mellan berg och hav i detta romantiska land, fyllt av historia och fantastisk arkitektur.

Att ta sig omkring Spanien är oerhört lätt med deras effektiva kollektivtrafik och imponerande infrastruktur. Här kommer några alternativ.  

Flyg

Direktflyg till och från Malaga finns tillgängliga året runt från de största flygplatserna i Sverige såsom Arlanda och Landvetter men även Kastrup i Köpenhamn. Vill man resa inhemskt finns det goda förbindelser mellan storstäderna.

Buss

Du kan resa med buss överallt i Spanien – både i storstäder och småstäder. Det finns dessutom bussar och nattbussar som tar dig över större sträckor mellan större städer och andra länder, såsom Frankrike och Portugal.

Bil

Resa omkring med bil ger dig en utmärkt chans att ta del av allt som Spanien har att erbjuda. Från bergskedjor och vackra kuster till pittoreska vingårdar. Bäst är att hyra en bil vid en flygplats och i många fall kan man lämna bilen på annan ort mot en liten avgift. Det är dock inte rekommenderat att hyra bil om du endast ska vistas i storstäder såsom Madrid som har restriktioner som gör det förbjudet att köra bil i staden vid vissa tidpunkter.

Tåg

Tåg är det bästa sättet att ta dig runt Spanien på. Tågförbindelser finns både inom och mellan storstäder samt småbyar och har vanligtvis flera avgångar om dagen. Det finns höghastighetståg som går mellan bland annat Madrid, Barcelona, Cordoba, Sevilla, Malaga och Valencia.
Kort om Spaniens historia

Spanien har varit under många rikens välde under dess historia, allt från romare till morer. Det var först 1479 som landet återförenades tack vare Isabella I och Ferdinand II äktenskap. Under ungefär samma tid som detta ”upptäckte” Christofer Columbus Amerika, vilket snabbt förvandlade Spanien till en stormakt. 

År 1516 övergick tronen till Habsburgarna men deras styre upphörde när Filip V blev kung av Spanien. Hans uppgång orsakade det spanska tronföljdskriget, ledde till förlusten av många europeiska ägodelar och utlöste en revolution i de flesta av de amerikanska kolonierna. 1898 förlorade Spanien sina återstående utomeuropeiska ägodelar till USA i det spansk-amerikanska kriget.

Det var en orolig tid i Spanien i början på 1900-talet. Ekonomin var dålig, den spanska influensan kom 1918 och ett inbördeskrig skedde 1936–1939 med general Francisco Franco som segrare och ny ledare. Franco regerade som diktator fram till sin död 1975. Hans efterträdare Juan Carlos I hade länge suttit tyst och väntat på sin tur att få regera Spanien och styra landet i rätt riktning. 1978 införde Carlos I en konstitutionell monarki, 1982 gick Spanien med i NATO och 1986 gick de med i den Europeiska Gemenskapen.
 
Idag är Spanien ett av världens mest inflytelserika länder och har förvandlats från ett tumult förflutet till en modern demokrati. 

Intresserad av utlandspraktik i Spanien?

Låt oss berätta mer!