Irland

Dublin och Irland

Irland är en perfekt destination för en utomlands-APL tack vare dess tempererade klimat, vänliga och välkomnande befolkning och Irlands nyliga status som Europas snabbast växande ekonomi.

Utöver detta har några av världens mest populära företag som Facebook, Google, Amazon, Paypal och Airbnb flyttat sina huvudkontor dit. Detta bidrar till ett samhälle som välkomnar människor från hela världen, vilket resulterar i en skön blandning av kulturer och hög sysselsättningsgrad.

Dublin är också en mycket populär och säker stad att arbeta i och även känd för sin konst, kultur och stora livemusikscen.

APL Erbjudande

Med ett program anpassat till er skolas akademiska mål kan Travel & Learn erbjuda eleverna en fantastisk möjlighet att göra delar av sin APL i Dublin, Irland.

Genom en Erasmus+ finansierad fullservicelösning kan vi tillhandahålla praktikplatser, boende på hotell, researrangemang och sociala aktiviteter.

Aktuella områden för APL
– El & Energi
– Restaurang
– Stylist
– Handel / retail
– Turism och Service
– Hospitality
– Försäljning och marknadsföring

the temple bar, dublin, bar-332863.jpg

Inkluderat i programmet

– Förberedelser inför elevernas tid utomlands i
samverkan med skolans personal
– Relevanta och kvalitetssäkrade placeringar i Dublin
– Flyg & transport
– Busskort
– Boende & måltider hos värdfamiljer
– Handledning under praktikperioden
– Kulturellt program
– Trepartssamtal
– Uppföljning vid hemkomst
– Support dygnet runt av partner på plats i Dublin

bridge, dublin, ireland-230311.jpg

3 veckors praktik i Dublin

Så här kan en 3 veckors praktik i spännande Dublin se ut!

Intresserad av APL på Irland?

Vi hjälper er med att hitta det perfekta paketet för er skolas krav och målsättning.


PRAKTISK INFORMATION OM 
ATT RESA PÅ IRLAND

Klimat och bästa restid

Irland har tempererat havsklimat. Nederbördsmängden är relativt hög men den varma Golfströmmen från Atlanten ser till att den mestadels består av regn. De irländska vintrarna är ganska milda och det är ovanligt att temperaturen letar sig nedanför minusstrecket, även man skulle kunna tro det med tanke på Irlands geografiska läge. Att besöka Irland kan rekommenderas från februari till november, destinationen har mycket att erbjuda året runt.

Pengar

Vanligtvis tar restauranger, barer och caféer de vanligaste konto- och kreditkorten när du är i Dublin, för att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du har med dig kontanter, det kan vara bra om du skulle få problem med ditt kort eller om du hamnar på ett ställe som inte tar kort. Irland har precis som många andra länder i Europa valutan Euro, vi rekommenderar att du växlar till dig Euro hemma inför din resa om det skulle vara så att ditt kort inte fungerar när du väl är på plats. Eftersom Euro kan användas i nästan hela Europa gör det inget om du skulle ha pengar med dig hem då du kan använda dem på nästa resa alternativt växla tillbaka till svenska kronor igen.

Dricks

Restauranger på Irland tar dricks på olika sätt. Det finns de restauranger som lägger på dricks på slutnotan och då behöver du inte betala någon ytterligare dricks. Det finns även de restauranger som har ”service included” och då behöver du inte heller betala någon extra dricks. Det tredje alternativet som finns är att det inte står någonting på notan. Om det inte står någonting om det på notan så gäller vanligtvis 10-15% (av notans totalbelopp) i dricks.

hotell så förväntar sig personalen ingen dricks, så det är du själv som avgör. Detsamma gäller även när du åker taxi runt om i t.ex. Dublin. På pubar skall du inte lämna dricks, det är istället vanligt att man använder sig av ”en till mig, en till bartendern”, alltså att du köper en öl till både dig och bartendern. De flesta caféer runt om i Irland har en dricksskål, så om du är nöjd med servicen bör du stoppa lite pengar i skålen.

FAKTA

HUVUDSTAD

DUBLIN

SPRÅK

ENGELSKA 

VALUTA

EURO

Att ta sig fram

Transport

Reser man runt på Irland får man uppleva dramatiska klippor, förträffliga stränder och böljande gröna kullar och inte minst den underbara irländska gästfriheten. Här är några sätt att ta sig fram.

Flyg

Dublin är ett av de resmål som ligger på perfekt avstånd från Skandinavien vilket gör att det är enkelt att ta sig dit med flyg. Flyg är det bästa sättet att resa till Dublin från Sverige, Dublin ligger i Irland på ön Irland som är en av de brittiska öarna.

Buss

Busslinjer kör runt hela ön och i städerna. Kollektivtrafiken är enkel att ta sig runt med.

Bil

Det härliga med Irland är att landet är litet nog att utforska med bil men stort nog att du alltid hittar något nytt att upptäcka, om det så är vid norra, östra, södra eller västra kusten.

Tåg

Tåg åker runt hela ön.

Lite historia

Det beräknas att de första bosättarna som bodde på Irland var bönder under 4000 f.Kr. vars ankomst- och jordbruksmetoder sammanföll med den nya stenåldern. Nästa bosättare var kelterna som anlände till ön från Europa runt 300 f.Kr. De keltiska krigarna tog med sig sitt språk och sin tull och influerade lokalbefolkningen. Det keltiska inflytandet är fortfarande närvarande och återspeglas idag i många irländska myter, legender och det iriska språket.

Saint Patrick var en av de första missionärerna att komma till Irland, han anlände på femte århundradet. Den autochtoniska hedniska religionen slogs långsamt ut och kristendomen etablerade sig som huvudreligionen med nybildade kloster och utbildade forskare som studerade latin, grekiska och teologi. Detta gav också upphov till konsten av carving, kalligrafi och arbete med metall blomstrade över hela landet.

Efter vikingainvasionen på 800 och 900-talet förändrades den demografiska bilden av Irland, då vikingar gradvis flyttade till ön och blandade sig med lokalbefolkningen. Kort efter att vikingarna grundade Dublin år 988 minskade deras inflytande extremt efter deras nederlag mot Irlands kung.

Nästa tid är den normandiska eran på 1200-talet som är uppmärksammad för sina byggkunskaper som än idag är synliga i landets ruiner av borgar, befästningar och kyrkor i romansk eller gotisk stil. Eran är också känd för framstegen som skedde inom handeln och jordbruket på Irland.

Nästa period i irländsk historia markerar början på den kommande religiösa och politiska konflikten som pågick i århundraden. Efter att Henry VIII förklarades kung av Irland såg ön en stor tillströmning av bosättare från England och Skottland. ”The Plantation policy” säkerställde att skotska och engelska kolonister samt den engelska kronan får konfiskera mark som tidigare ägdes av olika gäliska klaner och normader.

Det som följde var ett våldsamt 1600-tal och de så kallade strafflagarna, som strängt sattes i bruk, nekade katolikerna vissa rättigheter som att äga land som överskred ett visst värde, att delta i vissa yrken och att delta i de högre utbildningsinstitutionerna. Detta var början på turbulenta händelser mellan katoliker och protestanter på Irland som fortsatte fram till slutet av förra seklet.